Back-up site, pe intelesul tuturor

Un back-up site periodic este necesar pentru orice site, fie magazin online, platforma de prezentare sau publicatie online. Este o copie a tuturor datelor si informațiilor de pe website-ul: coduri, texte, imagini, baze de date, conturi de utilizatori, plungin-uri, teme, extensii, add-on-uri.

De ce trebuie sa ai site-ul asigurat?

E posibil ca site-ul tau sa fie atacat de hackeri. Sau sa iti fie sterse datele din greseala sau eroare tehnica. Probabil ca in pachetul de hosting exista back-up site, dar acesta poate fi vechi sau neactualizat. Sau uita de tine, ofera gazduire pentru prea multe site-uri, iti face copie la site mai rar. Orice se poate intampla.

Daca acesta este setat incorect, risti să pierzi informaţii esentiale pentru desfasurarea activitatii, care nu mai pot fi recuperate. Magazinul tau pierde clienti, comenzi si bani. Se stinge lumina si plecati toti acasa.

De cate ori trebuie sa o faci?

De cate ori trebuie, dar nu mai mult de atat. Nu exagera, deoarece prea multe copii de rezerva ar putea ocupa spatiul pe server si influenta chiar si viteza de incarcare a site-ului, ceea ce ar putea insemna pierderea potentialilor clienti.

Firma ta de mentenanta web ar putea avea grija si de back-up recurent, dar si de viteza de incarcare. Te invitam sa studiezi pachetele Mainter.ro pentru mentenanta web, sigur vei gasi unul potrivit pentru afacerea ta.

Faci back-up site de cate ori umbli in el si adaugi sau modifici ceva: un produs, un pret, o poza, text, fisier audio sau video, tema sau plugin. Daca faci asta zilnic, e nevoie de back-up zilnic. Daca o faci saptamanal, faci copie la fel.

Cum faci back-up site de unul singur

Daca nu ai contract cu o firma specializata in mentenanta web, il poti face singur, urmand cativa pasi.

Pasul 1.

-Mergi la PHPMyAdmin si accesezi panoul de control. O sa vezi o lista cu bazele de date, printre care si cea a site-ului tau.

-Te duci la panoul de control, alegi metoda de export “Rapidă”, iar mai jos, la Format, alegi “SQL”

-Apesi Go si salvezi fisierul. Acesta a fost un prim pas, prin care ai salvat baza de date din site.

PHPMyAdmin back-up site

Pasul 2.

Pasul doi este sa faci o copie de rezerva a fisierelor site-ului. Asta inseamna tema, fisiere, widget-uri sau orice alte module ai instalat. Teoretic, poti restaura continutul unui site instaland din nou WordPress, pentru ca acum ai deja baza de date salvata. Dar ai pierde din imbunatatirile facute, modificarile facute în fisierele CSS sau alte functionalitati. Ar dura prea mult si iarasi ai pierde bani. Acest pas este un pic mai complicat, dar merita sa incerci.

-Foloseste programul FTP si conecteaza-te la fisierele de pe serverul tau.

-Du-te la fisierele unde este WordPress, folderul public_html. Le recunosti a fi de WordPress, deoarece incep cu wp: “wp-admin”, “wp-content” si “wp-include”. Le descarci si astfel ai copii ale lor.

Pasul 3.

Pasul trei este sa faci back-up site prin tabloul de bord WordPress

-Te conectezi prin “numesite.com/wp-admin”.

-In stanga dai clic pe Instrumente”,

-Apesi “Export” si alegi “tot conținutul”.

-Descarci ”fisierul de export”.

-Salvezi într-un loc sigur pe computer sau unitatea de rezervă.

Poti folosi optiunea back-up automat

Exista si varianta realizarii automate a copiei de rezerva. Setezi o perioada de timp si site-ul se verifica singur. Un backup automat are insa si dezavantaje. Dinamica activitatilor pe site se poate schimba oricand, in functie de vanzari. Daca nu salvezi imediat dupa aceste activitati si site-ul este atacat, ai pierdut informatiile nou aparute.

Vezi pachetele de mentenanta web, oferite de mainter.ro care au backup inclus.


Write a Comment

Your email address will not be published.